Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, sitä on harjoitettu Kiinassa jo tuhansia vuosia.

Akupunktiota on tutkittu länsimaisen lääketieteen menetelmin paljon, sen teho on pystytty todistamaan ja se on tullut lääketieteen sekä eläinlääkketieteen piirissä hyväksytyksi hoitomuodoksi,

Vaikutusmekanismi

Akupunktion vaikutusmekanismeja on tutkittu paljon, ja akupunktion kipua lievittäviä mekanismeja on selvitetty. Akupunktio vaikuttaa sekä paikallisesti pistokohdan ympärillä lisäten kehon omien tulehdusvälittäjäaineiden eritystä sekä keskushermoston kautta vapauttaen runsaasti endorfiineja ja enkefaliineja. Nämä ovat elimistön omia, voimakkaita morfiinin kaltaisia kipua poistavia aineita. 

Akupunktio lisää verenvirtausta kudoksissa, minkä seurauksena lihaksisto rentoutuu. Neulojen pistämisestä aiheutuvan vähäisen kivun lievityksen taustalla olevat hermostolliset mekanismit ovat tuntemattomia, mutta on esitetty että niihin voi liittyä kehon oma kivunvähennysjärjestelmä, ja endorfiinien, serotoniinin, noradrenaliinin lisääntynyt eritys. 

Akupunktio laajentaa verisuonia ja lisää verenvirtausta kudoksissa, minkä seurauksena lihaksisto rentoutuu.

Mihin vaivoihin akupunktiota käytetään:

Yleisimmin akupunktiota käytetään lemmikkieläimillä kroonisissa kiputiloissa, joihin akupunktiolla saadaan yleensä merkittävää helpotusta. Suurimman potilasryhmän muodostavat lonkkaviasta kärsivät koirat, mutta kaikkien nivelten nivelrikkomuutosten aiheuttamaa kipua voidaan helpottaa akupunktiolla. Lisäksi erilaisia selkävaivoja, kuten välilevysairauksien, spondyloosin tms. aiheuttamaa kipua voi hoitaa akupunktiolla. Myös ortopedisista leikkauksista ja välilevyleikkauksista toipumista voidaan edesauttaa akupunktiolla.

Tärkeä akupunktion käyttöalueet ovat myös neurologiset ongelmat, kuten epilepsia ja ataksia. Akupunktiolla voidaan saada kohtauksia hallintaan joko yksinomaisena hoitona tai yhdessä lääkityksen kanssa. Myös halvauspotilaiden hoidossa akupunktiolla saadaan usein hyviä tuloksia.

Immunologisiin sairauksiin kuten allergioihin, iho-ongelmiin ja astmaan hoitoon voi myös vaikuttaa suotuisasti. Joskus hoidetaan jonkin verran erilaisia hengitystie-, ruuansulatuskanava- ja virtsatieongelmia akupunktiolla, sen aineenvaihduntaa kiihdyttävän vaikutuksen vuoksi.

Uroskoirilla hormonitoimintaan liittyvistä vaivoista hoidetaan mm. Impotenssia, eturauhasongelmia, ”yliseksuaalisuutta”

Akupunktiota ei lueta dopingiksi, joten sitä voi käyttää myös kilpaileville urheilijaeläimille lihashuollon lisänä. Akupunktiolla ei ole sivuvaikutuksia ja sen avulla voidaan tukea myös länsimaista lääke- tai leikkaushoitoa. Hoito sopii myös eläimille, joille ei voida käyttää esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä.Akupunktio ei poista kivun syytä, esim. spondyloosia tai nivelrikkoa, mutta vie oireet eli kivun pois, jolloin eläin käyttää raajaansa/selkäänsä paremmin ja lihakset vahvistuvat tukemaan heikkoa niveltä. Jos kipu on ensisijaisesti lihasperäinen, akupunktiolla voidaan saavuttaa pysyvä kivuttomuus, muuten eläimet yleensä tarvitsevat hoitoja aina silloin tällöin koko elämänsä ajan.

Miten hoidetaan?

Ennen ensimmäistä hoitokertaa tutkitaan potilaan esitiedot ja oireet sekä tehdään eläimelle yleistutkimus, kipututkimus sekä tarvittaessa muita jatkotutkimuksia, mikäli diagnoosi ei ole vielä tarkasti selvillä. Oireiden syy on hyvä olla selvitettynä ennen hoidon aloittamista. Akupunktiohoidossa tutkimuksen jälkeen eläimeen pistetään ohuita neuloja akupunktiopisteisiin joissa saa tarvitsema vaikutusta eläimen vaivoihiin.Yleensä lemmikki rentoutuu akupunktioneuloista ja levähtää mielellään hoidon ajaksi. Tavallisin hoitomuoto on ns. kuivaneulottelu. Neulojen annetaan olla paikallaan 10-30 min. Hoidon aikana eläin saa levätä haluamassaan asennossa omistajan valvonnassa. Hoidon päätteeksi neulat poistetaan.

Erikoishoitona saa käyttää akupunktiopisteisiin laseria, sähköä, imukuppeja, erilaisia lääkkeiden injektiota, TENS hoitoa, asettaa kulta-implantteja lihakseen tai ihon alle.

Lemmikit sietävät hoidon yleensä hyvin, neulojen paikalleen laittaminen voi nipistää vähän, mutta tunne menee nopeasti ohi.

Tyypillisesti akupunktiohoitosarja annetaan ensimmäiset kolme kertaa viikon välein, jonka jälkeen käyntejä harvennetaan, yleensä ensin kahteen viikkooon, sitten neljään jne. Yleensä potilas, joka vastaa hyvin akupunktiohoitoon, pysyy jatkossa oireettomana 3-6 kuukautta.

Useimmat vakuutusyhtiöt korvaavat eläinlääkärin sairauden hoitoon antaman akupunktiohoidon lemmikille.

Tietolähtö:

Veterinary Acupuncture – Acient history to modern medicine, 2nd edition By Allen Schoen (Ed.)

Akupainantaa koirille, Anna Lundin ja Hvllpetters Maria Bergström

Eläinlääkärin Anna Hielm-Björkman luennot