Hammashoidosta

Acuvetin vastaanotolla suoritetaan monia lemmikin perushammashoitoja sekä vaativia hammaspoistoja. Kaikki hammashoidot suoritetaan yleisanestesiassa.

Hammaskivenpoisto kuuluu lemmikin suun perushoitoon ja sitä suositellaan suorittamaan vähintään kerran vuodessa. Hammaskivenpoiston yhteydessä tarkistetaan kaikki hampaat ja laaditaan hammaskartta. Tarvittaessa otetaan myös hammasröntgenkuvat, joista pystymme arvioimaan mm. mahdolliset parodontiitin ja hammasjuuritulehduksen muutokset.

Etenkin iäkkäillä koirilla yleinen suusairaus on parodontiitti, jossa hammaskiven alle muodostuu hyvä alusta monelle bakteerille ja ientulehduksen seurauksena hampaita ympäröivä luukudos tulehtuu, löystyy ja hampaat alkavat heilumaan. Syöminen vaikeutuu ja hengitys muuttuu pahanhajuiseksi.

Kissoilla taas yleisimmin tavataan hammassyöpymiä, FORL-muutoksia, joissa hampaan rakenne alkaa tuhoutua toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Hammassyöpymä alkaa hammassementistä ja edetessään se aiheuttaa hampaan rakenteen häviämisen ja hammasjuuren sulautumisen sitä ympäröivään luuhun. Hoitamattomana FORL saattaa ajan myötä tuhota koko hampaan. Taudin vakavuuden voi arvioida vain röntgentutkimuksella, sillä vauriot eivät usein ole silmin havaittavissa. Tämän takia röntgentutkimus on olennainen osa myös tavallista hammaskivenpoistoa.

Murtuneet ja lohjenneet hampaat vaativat aina hyvää tutkimusta ja hoitoa, useimmissa tapauksissa hammaspoisto voi olla paras hoitomuoto. Hampaat poistetaan usein kirurgisesti, eli ien avataan hampaan ympäriltä, hammasjuuret porataan luun kudoksesta, luun ja juuren terävät reunat pyöristetään ja lopuksi ien ommellaan kiinni. Hammaspoistojen yhteydessä käytetään paikallispuudutusta ja sulavia tikkejä, jotka sulavat itse noin kahden viikon kuluessa. Hammaspoiston jälkeen suositellaan kontrollikäyntiä 10 päivän kuluttua.

Yksi tärkein osa lemmikin hammashoitoa on kuitenkin hampaiden kotihoito. Monessa kliinisessä tutkimuksessa on osoitettu, että lemmikin hampaiden päivittäinen harjaaminen käyttäen entsyymistä hammastahnaa ja purutikun käyttö vähentävät plakin ja hammaskiven muodostumista merkittävästi. Näin lemmikin hampaat säilyvät pidempään puhtaina ja terveinä. Koiran leikkimistä on myös hyvä valvoa, sillä raju leikkiminen voi johtaa hampaiden vaurioitumiseen, kuten löystymiseen tai katkeamiseen. On myös hyvä muistaa, että etenkin kovat ja karheapintaiset lelut, kuten tennispallot, kuluttavat hampaiden pintaa nopeasti.

Vastaanotolta saatte myös hyvät vinkit ja ohjeistukset lemmikin hampaiden hoitoon. Pidetään huolta lemmikkinne hampaiden kunnosta yhdessä!

Jaa tämä sivu